pŘEDPIS

 

rADY KARLOVARSKÉHO KRAJE

 

č. pr 09/2006

 

pRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ NA HOSPODAŘENÍ V LESÍCH Z ROZPOČTU kARLOVARSKÉHO KRAJE - ODBORU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ

 

Zpracovatel:

 Jan Klíma, Ing. Gabriela Hrdinová, Mgr. Darina    Duchková – odbor životního prostředí a zemědělství

Rozsah působnosti:

krajský úřad

Nabývá účinnosti:

 

Počet stran:

 

Počet příloh:

1. 1. 2007

12

4

 

Tímto předpisem se ruší  předpis číslo:

PR 03/2006

 

Originál předpisu je uložen:

Oddělení legislativní a právní odboru majetkoprávního

Elektronická podoba předpisu je uložena na:

Intranetové stránky krajského úřadu

Předpis je zveřejněn na internetových stránkách Karlovarského kraje

 

 

Za oddělení legislativní a právní schválil:

 

 

 

Mgr. David Korba, vedoucí oddělení legislativního a právního

Schváleno Radou Karlovarského kraje

Usnesení č. RK 451/06/06 ze dne 15.6.2006

 

 
JUDr. Josef Pavel, hejtman Karlovarského kraje

 

Obdrží:

všichni vedoucí odborů krajského úřadu

 

 

 


Rada Karlovarského kraje (dále jen „rada“) se usnesla na těchto pravidlech pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích z rozpočtu Karlovarského kraje

 

Část první

OBECNÉ PODMÍNKY

 

 

(1)         Podle těchto „Pravidel Rady Karlovarského kraje pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích z rozpočtu Karlovarského kraje – odboru životního prostředí a zemědělství” (dále jen „pravidla”) se poskytují finanční příspěvky z rozpočtu Karlovarského kraje na následující dotační tituly:

a) A - obnovu lesů poškozených imisemi,

b) B - obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů,

c) C - (neobsazeno)

d) D - ekologické a k přírodě šetrné technologie,

e) E - (neobsazeno)

f) F - (neobsazeno)

g) G - (neobsazeno)

h) H - vyhotovení lesních hospodářských plánů[1] (dále jen „plán”) v digitální formě,

i) I - (neobsazeno)

j) J - (neobsazeno)

k) K - (neobsazeno).

Pozn.: Finanční příspěvky na dotační tituly G (vybrané činnosti mysliveckého hospodaření) a K (chov a výcvik národních plemen loveckých psů a loveckých dravců) poskytuje Ministerstvo zemědělství ČR podle „Závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a způsobu kontroly jejich využití“, která vycházejí jako příloha zákona o státním rozpočtu České republiky pro běžný rok.

Finanční příspěvky na dotační tituly A, B, D, H (dále jen „příspěvky”) poskytuje Karlovarský kraj (dále jen „kraj“).

(2)         Příspěvky podle těchto pravidel se poskytují pouze na hospodaření v lesích, které se nacházejí    na území kraje, nejedná-li se o pozemky důležité pro obranu státu.[2]

(3)         Žadatelem o příspěvek na dotační titul A, B, D, H je vlastník lesa nebo osoba, na kterou se podle zvláštního právního předpisu[3] vztahují práva a povinnosti vlastníka lesa. Žadatelem o příspěvek na dotační titul A, B, D nemůže být Česká republika nebo jí zřízená osoba pověřená správou lesů v majetku státu.

(4)         Termíny pro podávání žádostí jsou stanoveny v tabulce č. 1 (viz níže tento odstavec). Stanovené termíny jsou závazné a konečné. Žádost doručená Karlovarskému kraji – Krajskému úřadu (dále jen „krajský úřad“) bude označena razítkem s uvedením data. Toto datum je rozhodující; nikoli datum podání žádosti k doručení poštovnímu úřadu. Pokud žadatel podá žádost po termínu stanoveném v tabulce č. 1, krajský úřad sdělí tuto skutečnost písemně žadateli a žádost dále neeviduje.

Tabulka č. 1: Termíny pro podávání žádostí

Předmět příspěvku

Konečný termín podání žádosti

Přirozená obnova nebo umělá obnova síjí (indikace A.a, B.a)

30. červen běžného roku

Zajištění lesních porostů (indikace B.d)

Vyhotovení lesního hospodářského plánu v digitální formě (indikace H.1)

do 60 dnů od doručení dokladu o schválení lesního hospodářského plánu vlastníkovi lesa

Ostatní předměty příspěvku výše neuvedené

do 3 měsíců po splnění předmětu příspěvku

(5)         V případě, že pozemky jsou ve spoluvlastnictví více osob, je žadatelem o příspěvek vždy osoba, která

a)    má většinový spoluvlastnický podíl[4], nebo

b)   je zmocněna písemnou ověřenou plnou mocí dalšími spoluvlastníky, kteří mají spolu s žadatelem na pozemku většinový podíl počítaný podle velikosti podílů.

(6)         Pokud je žadatelem nájemce, přikládá k žádosti nájemní smlouvu a souhlas vlastníka pozemku s poskytnutím příspěvku nájemci. Souhlas vlastníka pozemku nesmí být starší než jeden rok.

(7)         Příspěvky jsou poskytovány zpětně, po splnění předmětu příspěvku. Jsou poskytovány pravidly danou sazbou na technickou jednotku („sazbové příspěvky“). Rozhodujícím dokladem pro přiznání sazbových příspěvků je dodržení účelu a podmínek stanovených v pravidlech; skutečně vynaložené náklady se neprokazují. Podání žádosti o poskytnutí sazbového příspěvku se považuje současně za vyúčtování příspěvku, kterým je příslušná příloha k žádosti, uvedená v příloze č. 1.

(8)         Žadatel vypočte požadovanou výši příspěvku způsobem uvedeným u příslušného předmětu příspěvku a zaokrouhluje ji vždy na celé koruny dolů.

(9)      Příspěvek se neposkytne v případě, že

        a) žadatel v době podání žádosti nehospodaří podle platného plánu nebo podle převzaté platné             lesní hospodářské osnovy,

        b) celková výše příspěvku vypočtená krajským úřadem je nižší než 1 000 Kč.

(10)     Originál žádosti o poskytnutí příspěvku a přílohy žádosti podle těchto pravidel podává žadatel krajskému úřadu na formulářích, uvedených v příloze č. 1, pokud do jeho územní působnosti patří katastrální území, na němž se pozemky nacházejí. Žádost se podává v písemné podobě vždy; zároveň s písemnou podobou může být podána i v elektronické podobě (e-mail, nosič dat). Žádost včetně příloh musí být zpracována čitelně v českém jazyce. Krajský úřad zaeviduje žádost ke dni jejího doručení.

(11)     Je-li předložená žádost neúplně nebo nesprávně vyplněna, vyzve krajský úřad žadatele k odstranění nedostatků. Pokud žadatel neodstraní všechny uvedené nedostatky do 30 kalendářních dnů ode dne doručení výzvy, bude žádost krajským úřadem zamítnuta. V případě zamítnutí příspěvku krajský úřad tuto skutečnost písemně oznámí žadateli s uvedením důvodu.

(12)     Formálně správná žádost je zaregistrována. V pořadí, v jakém byla žádost zaregistrována, je krajským úřadem předkládána orgánu kraje příslušnému dle zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, ke schválení poskytnutí příspěvku. Na úkony a rozhodování podle těchto pravidel se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.5 Orgánům kraje jsou předkládány ke schválení pouze žádosti vyhovující těmto pravidlům.

(13)     Příspěvky jsou poskytovány do vyčerpání finančního limitu, který byl stanoven orgány kraje pro běžný rok, přičemž nesmí být překročen limit schválený rozhodnutím Evropské komise.

(14)     Na poskytnutí příspěvku není právní nárok. Získá-li žadatel příspěvek na základě uvedení nesprávných údajů nebo použije-li ho na jiný účel, než na který byl příspěvek poskytnut, je povinen celý příspěvek vrátit.6

(15)     Po schválení poskytnutí příspěvku příslušným orgánem kraje je žadatel o této skutečnosti vyrozuměn krajským úřadem formou Oznámení o poskytnutí finančního příspěvku s uvedením přiznané celkové částky včetně rozpisu přiznaných jednotlivých částek a účelových znaků dle dotačních titulů. Příspěvky jsou poukazovány do 30 dnů ode dne doručení Oznámení o poskytnutí finančního příspěvku bezhotovostním převodem na bankovní účet žadatele uvedený v žádosti.

(16)     Žadatel je podle těchto pravidel povinen přiložit při podání první žádosti v běžném roce doklad prokazující zřízení bankovního účtu. Z dokladu musí být patrno, kdo je majitelem účtu a bankovní spojení - číslo účtu, kód banky (např. kopie smlouvy o zřízení bankovního účtu).

(17)     Je-li poskytnut příspěvek podle těchto pravidel, nelze na stejný předmět příspěvku poskytnout v témže roce jinou podporu z veřejných zdrojů nebo z fondů Evropské unie.

(18)    Důvodem k zamítnutí žádosti podle těchto pravidel může být skutečnost, že byla žadateli, v období tří let před doručením žádosti o příspěvek krajskému úřadu, pravomocně uložena sankce za porušení lesního zákona. O této skutečnosti krajský úřad vyrozumí žadatele.

(19)     Veřejnosprávní kontrolu provádí pověřený zaměstnanec Karlovarského kraje zařazený do krajského úřadu. Veřejnosprávní kontrola se provádí před předložením žádosti ke schválení orgánu kraje. V terénu se kontroluje namátkově vybraný vzorek formálně správných žádostí. Zkontrolováno musí být minimálně 10 % z celkového požadovaného finančního objemu všech formálně správných žádostí v běžném roce. Kontrola dodržení podmínek stanovených těmito pravidly je vykonávána podle zvláštních právních předpisů87 a podle Řádu ředitele krajského úřadu8. Žadatel je povinen umožnit provedení kontroly a poskytnout součinnost při této kontrole.

(20)     Příspěvek může být poskytnut pouze za předpokladu, že žadatel na titulní straně žádosti písemně potvrdí svým podpisem souhlas se zveřejněním údajů v tomto rozsahu:

a)      jméno popř. jména a příjmení žadatele, popř. obchodní firma; název právnické osoby,

b)      identifikační číslo (bylo-li přiděleno),

c)      adresa místa trvalého pobytu; adresa místa podnikání nebo sídla

d)      předmět příspěvku,

e)      výše poskytnutého příspěvku.

 

 

Část druhá

PŘÍSPĚVKY

 

A.            Příspěvek na obnovu lesů poškozených imisemi

Předmět příspěvku:

a)      přirozená obnova,

b)      umělá obnova sadbou - první,

c)      umělá obnova sadbou - opakovaná,

d)      ochrana mladých lesních porostů do stadia jejich zajištění (ochrana kultur proti buřeni, zvěři, klikorohu a myšovitým),

e)      zřizování nových oplocenek o výšce minimálně 180 cm za účelem zajištění lesních porostů nebo jejich částí s plošným zastoupením melioračních a zpevňujících dřevin 80 % a vyšším,

f)        hnojení lesních porostů.

Sazba příspěvku: stanovena v tabulce č. 2.

Tabulka č. 2:

Čís. řád.

Předmět příspěvku

Technické jednotky

Indikace

Sazba v pásmu ohrožení

A

B

1.

Přirozená obnova

- meliorační a zpevňující dřeviny9

- ostatní dřeviny

 

Kč/ha

Kč/ha

 

A a 1

A a 2

 

15 000

10 000

 

15 000

10 000

2.

Umělá obnova sadbou – první

- meliorační a zpevňující dřeviny9

- ostatní dřeviny

 

Kč/sazenici

Kč/sazenici

 

A b 1

A b 2

 

12

8

 

12

8

3.

Umělá obnova sadbou – opakovaná

                                                        ì

- meliorační a zpevňující dřeviny9                  è

                                                        î

 

- ostatní dřeviny

 

Kč/sazenici

Kč/poloodrostek

Kč/odrostek

Kč/sazenici

 

A c 1

A c 2

A c 3

A c 4

 

9

30

40

7

 

9

30

40

7

4.

Ochrana mladých lesních porostů

- ochrana kultur proti buřeni

- ochrana kultur proti zvěři

- ochrana kultur proti klikorohu

- ochrana kultur proti myšovitým

 

Kč/ha

Kč/ha

Kč/ha

Kč/ha

 

A d 1

A d 2

A d 3

A d 4

 

4 500

3 500

1 000

2 500

 

4 000

2 500

700

2 000

5.

Zřizování nových oplocenek o výšce minimálně 180 cm za účelem zajištění lesních porostů nebo jejich částí se zastoupením melioračních a zpevňujících dřevin 80 % a vyšším

Kč/km

A e 1

70 000

70 000

6.

Hnojení lesních porostů

- letecké

- pozemní

- k jednotlivým sazenicím při výsadbě

 

Kč/ha

Kč/ha

Kč/ha

 

A f 1

A f 2

A f 3

 

0

0

2 000

 

0

0

2 000

Kritéria příspěvku: pásmo10 ohrožení A nebo B.

Způsob výpočtu příspěvku: Výše příspěvku se stanoví součinem sazby a množství skutečně provedených technických jednotek (např. ha, počet sazenic, km).

Podmínky přiznání příspěvku:

- kvalita provedených prací a jejich soulad s právními předpisy upravujícími hospodaření v lesích jsou potvrzeny odborným lesním hospodářem,

- žadatel hospodaří v souladu s právními předpisy upravujícími hospodaření v lesích,

- přirozená a umělá obnova je pro účely těchto pravidel i zalesnění lesních pozemků, které jsou v plánu nebo osnově označeny jako bezlesí,

- při umělé obnově musí žadatel použít stanovištně a geneticky vhodného a výsadby schopného sadebního materiálu11,

- dodržení parametrů u stromků z náletu nebo sazenice12,

- příspěvek na přirozenou obnovu a síji se poskytuje za předpokladu, že na obnovované ploše je alespoň minimální počet jedinců na 1 hektar stanovený pro základní dřevinu13,

- příspěvek na umělou obnovu lesa sadbou se poskytuje nejvýše na 1,3 násobek minimálního počtu jedinců na 1 hektar13,

- za první sadbu jsou považovány i podsadby jedlí bělokorou, bukem lesním a javorem klenem, pokud nejsou  základní dřevinou,

- příspěvek na poloodrostky a odrostky se poskytuje pouze na dosadby nezajištěných lesních porostů do 30 % obnovované plochy, u prostokořeného materiálu do 500 ks/ha redukované plochy a obalovaného materiálu do 400 ks/ha redukované plochy, za předpokladu provedení mechanické ochrany proti zvěři,

- poloodrostkem se rozumí rostlina vypěstovaná dvojnásobným školkováním, podřezáním kořenů nebo přesazením do obalů, případně kombinací těchto pěstebních výkonů s případně tvarovanou nadzemní částí o výšce od 51 cm do 120 cm,

- odrostkem se rozumí rostlina vypěstovaná minimálně dvojnásobným školkováním, podřezáním kořenů nebo přesazením do obalů, případně kombinací těchto pěstebních výkonů s případně tvarovanou nadzemní částí o výšce od 121 cm do 250 cm,

- příspěvek na ochranu kultur proti buřeni se poskytuje jedenkrát za rok.

Žadatel: vlastník lesa nebo osoba, na kterou se podle zvláštního právního předpisu14 vztahují práva a povinnosti vlastníka lesa.

Základní náležitosti žádosti:

-       formulář žádosti podle vzoru v příloze č. 1

-       formulář přílohy k žádosti podle vzoru v příloze č. 1

-       průvodní list použitého reprodukčního materiálu15 pokud je předmětem příspěvku umělá obnova.

Termín podání žádosti o příspěvek:

-       na přirozenou obnovu do 30. června běžného roku,

-       v ostatních případech do 3 měsíců po splnění předmětu příspěvku.

 

B.      Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu porostů

Předmět příspěvku:

Obnova a zajištění lesních porostů v lesích neuvedených v písmenu A:

a)   přirozená obnova,

b)   umělá obnova sadbou - první,

c)   umělá obnova sadbou - opakovaná,

d)   zajištění lesních porostů16 v zákonné lhůtě17,

Výchova lesních porostů:

e)   odstraňování lesních porostů v rámci rekonstrukce a přeměny porostů s nevhodnou nebo náhradní dřevinnou skladbou,

f)    výchova lesních porostů do 40 let skutečného věku porostu (prořezávky a předmýtní úmyslná těžba).

Kritéria příspěvku:

-       skupina souboru lesních typů dle tabulky č. 3 „Zařazení souborů lesních typů do skupin“,

-       zařazení lesů do kategorie lesů ochranných18 (lesy ochranné),

-       zařazení lesů do kategorie lesů zvláštního určení19 s výjimkou lesů v uznaných oborách a v samostatných bažantnicích 20(lesy zvláštního určení),

-       předání nezajištěných kultur při vrácení vlastnického práva nebo obnově užívacího práva oprávněné osobě po 1. lednu 2003 (lesy restituční),

-       zařazení lesů do kategorie lesů hospodářských (lesy hospodářské).

Tabulka č. 3: Zařazení souborů lesních typů do skupin:

Skupina

1.

2.

Soubory lesních typů

9Z, 9R, 9K

-

8Z, 8Y, 8V, 8T, 8S, 8R, 8Q, 8P, 8N, 8M, 8K, 8F, 8A

-

7Z, 7Y, 7T, 7R, 7Q, 7N, 7M, 7K

7S, 7F

6Z, 6Y, 6T, 6Q, 6M

6N, 6L, 6K

5Z, 5Y, 5R, 5M, 5N

5T, 5Q, 5K

4Z, 4Y, 4X, 4Q, 4M, 4N, 4C

4K

3Z, 3Y, 3X, 3T, 3Q, 3P, 3N, 3M, 3K, 3J, 3C

3R, 3I, 3A

2Z, 2X, 2W, 2T, 2S, 2Q, 2P, 2N, 2M, 2K, 2I, 2C, 2A

2O

1Z, 1X, 1S, 1Q, 1P, 1N, 1M, 1K, 1J, 1I, 1H, 1C, 1B, 1A

1T, 1O, 1G

0Z, 0Y, 0X, 0R, 0Q, 0P, 0N, 0M, 0K, 0C

0O

Sazba příspěvku: stanovena v tabulce č. 4.


Tabulka č. 4: Sazba příspěvku

Čís.
řád.

Předmět
příspěvku

Technické
jednotky

Indi-kace

Skupina souborů lesních typů

Lesy

1.

2.

och-ranné

zvlášt.
určení

resti-tuční

hospo-dářské

O

U

R

H

1.

Přirozená obnova

- meliorační a zpevňující dřeviny

- základní dřeviny 9



Kč/ha

Kč/ha



B a 1

B a 2



15 000

10 000



15 000

10 000



15 000

10 000



15 000

10 000



-

-



15 000

-

2.

Umělá obnova sadbou – první

- meliorační a zpevňující dřeviny

- základní dřeviny9

 


Kč/sazenici

Kč/sazenici

 


B b 1

B b 2

 


9

6

 


9

5

 


9

6

 


9

3

 


-

-

 


9

-

3.

Umělá obnova sadbou -opakovaná

 

- meliorační a            ì zpevňující dřeviny  è

                               î

                                 

- základní dřeviny9    

 

Kč/sazenici

Kč/poloodrostek

Kč/odrostek


Kč/sazenici



B c 1

B c 2

B c 3


B c 4



-

30

40


-



-

30

40


-



-

30

40


-



-

30

40


-



9

-

-


7



-

0

0


-

4.

Zajištění lesních porostů

- meliorační a  zpevňující dřeviny

- základní dřeviny9

 

Kč/ha


Kč/ha

 

B d 1


B d 2

 

34 000


20 000

 

26 500


16 000

 

34 000


20 000

 

20 000


8 000

 

-


-

 

20 000


-

5.

Odstraňování lesních porostů v rámci rekonstrukce

 

Kč/ha

 

B e 1

 

-

 

-

 

10 000

 

10 000

 

-

 

10 000

6.

Výchova lesních porostů do 40 let skuteč. věku

- prořezávky

- předmýtní úmyslná                              těžba

 


Kč/ha

Kč/ha

 


B f 1

B f 2

 


-

-

 


-

-

 


4 000

3 200

 


4 000

3 200

 


-

-

 


4 000

3 200

Způsob výpočtu příspěvku:

-       výše příspěvku se stanoví součinem sazby a množství skutečně provedených technických jednotek (např. ha, počet sazenic).

Podmínky přiznání příspěvku:

-       kvalita provedených prací a jejich soulad s právními předpisy upravujícími hospodaření v lesích jsou potvrzeny odborným lesním hospodářem,

-       žadatel hospodaří v souladu s právními předpisy upravujícími hospodaření v lesích,

-       přirozená a umělá obnova je pro účely těchto pravidel i zalesnění lesních pozemků, které jsou v plánu nebo osnově označeny jako bezlesí,

-       při umělé obnově musí žadatel použít stanovištně a geneticky vhodného a výsadby schopného sadebního materiálu11,

-       dodržení parametrů u stromků z náletu nebo sazenice12,

-       příspěvek na přirozenou obnovu a síji se poskytuje za předpokladu, že na obnovované ploše je alespoň minimální počet jedinců na 1 hektar stanovený pro  základní dřevinu13,

-       příspěvek na umělou obnovu lesa sadbou se poskytuje nejvýše na 1,3 násobek minimálního počtu jedinců na 1 hektar stanoveného pro  základní dřevinu13,

-       za první sadbu jsou považovány i podsadby jedlí bělokorou, bukem lesním a javorem klenem, pokud nejsou základní dřevinou,

-       příspěvek na poloodrostky a odrostky se poskytuje pouze na dosadby nezajištěných lesních porostů do 20 % obnovované plochy, u prostokořeného materiálu do 500 ks/ha redukované plochy a obalovaného materiálu do 400 ks/ha redukované plochy, za předpokladu provedení mechanické ochrany proti zvěři,

-       poloodrostkem se rozumí rostlina vypěstovaná dvojnásobným školkováním, podřezáním kořenů nebo přesazením do obalů, případně kombinací těchto pěstebních výkonů s případně tvarovanou nadzemní částí o výšce od 51 cm do 120 cm,

-       odrostkem se rozumí rostlina vypěstovaná minimálně dvojnásobným školkováním, podřezáním kořenů nebo přesazením do obalů, případně kombinací těchto pěstebních výkonů s případně tvarovanou nadzemní částí o výšce od 121 cm do 250 cm,

-       skutečným věkem porostu se rozumí jeho stáří uvedené v plánu nebo osnově s připočtením počtu let od začátku platnosti plánu, respektive osnovy do doby provedení prací, na které je požadován příspěvek,

-       příspěvek na výchovu lesních porostů se poskytuje jedenkrát za období platnosti plánu nebo osnovy,

-       příspěvek na zajištění lesních porostů se neposkytuje na porosty, na něž žadatel obdržel podporu nebo pomoc na ochranu porostů ve smyslu zvláštního právního předpisu21,

-       při splnění několika kritérií může žadatel použít výhodnější sazbu.

Žadatel: vlastník lesa nebo osoba, na kterou se podle zvláštního právního předpisu14 vztahují práva a povinnosti vlastníka lesa.

Základní náležitosti žádosti:

-       formulář žádosti podle vzoru v příloze č. 1,

-       formulář přílohy k žádosti podle vzoru v příloze č. 1,

-       průvodní list použitého reprodukčního materiálu15, pokud je předmětem příspěvku umělá obnova.

Termín podání žádosti o příspěvek:

-       na zajištění lesních porostů, přirozenou obnovu do 30. června běžného roku,

-       v ostatních případech do 3 měsíců po splnění předmětu příspěvku.

 

 

 

C.      Neobsazeno

 

 

 

D.      Příspěvek na ekologické a k přírodě šetrné technologie

Předmět příspěvku:

a)      vyklizování nebo přibližování dříví lanovkou v lesním porostu,

b)      vyklizování nebo přibližování dříví koněm v lesním porostu,

c)      přibližování dříví sortimentní metodou na odvozní místo bez vlečení dřeva po zemském povrchu stroji s celkovou hmotností do 10 tun,

d)      likvidace klestu štěpkováním nebo drcením před obnovou lesa s rozptýlením hmoty nebo jiným využitím.

Kritéria příspěvku:

-       zařazení lesů do kategorie lesů ochranných18 (lesy ochranné),

-       zařazení lesů do kategorie lesů zvláštního určení19s výjimkou lesů v uznaných oborách a v samostatných bažantnicích20 (lesy zvláštního určení),

-       zařazení lesů do kategorie lesů hospodářských (lesy hospodářské).

Sazba příspěvku: stanovena v tabulce č. 5.

Tabulka č. 5: Sazba příspěvku

Čís. řád.

Předmět příspěvku

Technické jednotky

Indikace

Lesy

ochranné

zvl. určení

hospodářské

O

U

H

1.

Vyklizování nebo přibližování dříví lanovkou [viz písm. a)]

Kč/m3

D a 1

100

100

80

2.

Vyklizování nebo přibližování dříví koněm [viz písm. b)]

Kč/m3

D b 1

40

40

30

3.

Přibližování dříví strojem bez vlečení po zemi [viz písm. c)]

Kč/m3

D c 1

30

30

20

4.

Likvidace klestu štěpkováním nebo drcením [viz písm. d)]

Kč/ha

D d 1

12 000

12 000

12 000

Způsob výpočtu příspěvku: Výše příspěvku se stanoví součinem sazby a množství skutečně provedených technických jednotek (m3, ha), přičemž objem dříví (m3) se uvádí po zaokrouhlení vždy směrem dolů  – např. 2,7 m3 na 2 m3.

Podmínky přiznání příspěvku:

-       kvalita provedených prací a jejich soulad s právními předpisy upravujícími hospodaření v lesích jsou potvrzeny odborným lesním hospodářem,

-       žadatel hospodaří v souladu s právními předpisy upravujícími hospodaření v lesích,

-       v případě kombinace několika technologií použije žadatel pouze sazbu, která je pro něj výhodnější.

Žadatel: vlastník lesa nebo osoba, na kterou se podle zvláštního právního předpisu14 vztahují práva a povinnosti vlastníka lesa.

Základní náležitosti žádosti:

-       formulář žádosti podle vzoru v příloze č.1,

-       formulář přílohy k žádosti podle vzoru v příloze č.1.

-       pro dotační titul D.c.1. – kopie dokladu prokazující celkovou hmotnost stroje (vyvážečky).

Termín podání žádosti o příspěvek: do 3 měsíců po splnění předmětu příspěvku.

E.      Neobsazeno

F.      Neobsazeno

G.     Neobsazeno (Viz „Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a způsobu kontroly jejich využití“, která tvoří přílohu k zákonu o státním rozpočtu České republiky pro běžný  rok.)

 

H.      Příspěvek na vyhotovení lesních hospodářských plánů v digitální formě

Předmět příspěvku: zpracování plánu v digitální formě.

Kritéria příspěvku: rozsah zpracování plánu v digitální formě.

Sazba příspěvku: stanovena v tabulce č. 6.

Tabulka č. 6: Sazba příspěvku

Čís. řád.

Předmět příspěvku

Technic. jednotky

Indikace

Sazba

1.

numerická a grafická data plánu v digitální formě

Kč/ha

H 1 1

350

Způsob výpočtu příspěvku: Výše příspěvku se stanoví součinem sazby a rozlohy lesa v hektarech, které jsou uvedeny v Průvodním listu k plánu.

Podmínky přiznání příspěvku:

- platnost stávajícího plánu končí v roce n-1, přičemž n = běžný rok, v případě sloučení několika plánů žadatele končí platnost v roce n-1 alespoň jednoho z nich. Za splnění této podmínky se považuje i případ, kdy povinnost vyhotovení plánu vznikne žadateli v důsledku majetkových změn či změn charakteru nemovitosti,

- doba platnosti nově vyhotovovaného plánu nesmí být kratší než 10 let,

- předání nově vyhotoveného plánu v digitální formě schvalujícímu orgánu státní správy lesů na technickém nosiči dat a souhlas žadatele s využíváním těchto dat pro potřeby orgánů státní správy lesů, včetně jejich uložení do datového skladu organizační složky státu zřízené Ministerstvem zemědělství,

- soulad výstupů s informačním standardem lesního hospodářství v rozsahu povinných položek, který vydává Ministerstvo zemědělství a je uveřejněn ve Věstníku Ministerstva zemědělství.

Žadatel: Vlastník lesa nebo osoba, na kterou se podle zvláštního právního předpisu14 vztahují práva a povinnosti vlastníka lesa.

Základní náležitosti žádosti:

- formulář žádosti podle vzoru v příloze č. 1,

- průvodní list k plánu podle vzoru v příloze č. 1.

Termín podání žádosti o příspěvek: do 60 dnů od doručení dokladu o schválení plánu vlastníkovi lesa.

I.       Neobsazeno

J.      Neobsazeno

K.     Neobsazeno (Viz „Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a způsobu kontroly jejich využití“, která tvoří přílohu k zákonu o státním rozpočtu České republiky pro běžný  rok.)

 

Část třetí

ZÁVĚREČNÁ A PŘECHODNÁ USTANOVENÍ

 

(1)   Formálně správné žádosti, které nebyly předloženy v roce jejich podání ke schválení poskytnutí příspěvku příslušnému orgánu kraje, budou předloženy ke schválení podle podmínek stanovených těmito pravidly v roce následujícím.

(2)   Tato pravidla byla schválena usnesením Rady Karlovarského kraje č. RK 451/06/06 ze dne 15.6.2006.

(3)   Tato pravidla nabývají účinnosti dnem 1.1.2007.

(4)   Tímto se ruší předpis Rady Karlovarského kraje č. PR 03/2006 - PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ NA HOSPODAŘENÍ V LESÍCH V ROCE 2006 Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE - ODBORU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ, schválená usnesením Rady Karlovarského kraje č. RK 139/02/06 ze dne 23. 2. 2006.

 

 

 

Přílohy:

 

Příloha č. 1 -  vzory žádostí pro dotační titul   A, B, D, H

- vzory příloh k žádosti pro dotační titul A, B, D a vzor Průvodního listu k LHP.

Příloha č. 2 - poučení k vyplnění žádosti- dotační titul A, B, D.

Příloha č. 3 -  poučení k vyplnění přílohy k žádosti – dotační titul A, B, D.

Příloha č. 4 - poučení k vyplnění žádosti a přílohy (průvodního listu LHP) - dotační titul H.

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………

JUDr. Josef Pavel,

hejtman Karlovarského kraje

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1]        § 24 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů.

[2]           Zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

[3]           § 58 odst. 1 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů.

[4]        § 139 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

 

5           Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

6              § 22 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

7        Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční  kontrole), ve znění pozdějších předpisů.

8           Řád ředitele krajského úřadu č. R 06/2006 – Kontrolní řád.

           

 

9     Vyhláška č. 83/1996 Sb., o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů.

10    Vyhláška č. 78/1996 Sb., o stanovení pásem ohrožení lesů pod vlivem imisí.

11     Vyhláška č. 29/2004 Sb. a vyhláška č. 139/2004 Sb. a příloha č. 3 a č. 4 k vyhlášce č. 83/1996 Sb.

12     Příloha č. 2 vyhlášky č. 29/2004 Sb. a zákon č. 149/2003 Sb., o uvádění do oběhu reprodukčního materiálu lesních dřevin lesnicky významných druhů a umělých kříženců, určeného k obnově lesa a k zalesňování, a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin), ve znění pozdějších předpisů.

13     Příloha č. 6 vyhlášky č. 139/2004 Sb.

14     § 58 odst. 1 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů.

15     Příloha č. 16 nebo č. 17 nebo č. 18 vyhlášky č. 29/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 149/2003 Sb., ve znění    pozdějších předpisů.

16    § 2 odst. 6 vyhlášky č. 139/2004 Sb.

17     § 31 odst. 6 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů.

18     § 7 a § 59 odst. 6 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů.

19     § 8 a § 59 odst. 6 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů.

20    Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů.

21    Zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.