s m ě r n i c e

 

ředitele krajského úřadu

 

č. SE 05/2006

pro záchrannou akci při náhlé srdeční zástavě s použitím automatizovaného externího defibrilátoru (aed)

 

Zpracovatel:

Ing. Jan Šnajdr, odbor vnitřních záležitostí

Rozsah působnosti:

krajský úřad

Nabývá účinnosti:

Počet stran:

Počet příloh:

 

18. 9. 2006

4

2

 

Tímto předpisem se ruší  předpis číslo:

-

 

Originál předpisu je uložen:

Oddělení legislativní a právní odboru majetkoprávního

Elektronická podoba předpisu je uložena na

Intranetové stránky krajského úřadu

Předpis je zveřejněn na internetových stránkách Karlovarského kraje

 

 

Za oddělení legislativní a právní schválil:

 

 

 

 

Mgr. Ing. Vladimír Doležal, vedoucí oddělení legislativního a právního

Vydal:

 

 

 
 
 
Ing. Roman Rokůsek, ředitel krajského úřadu

 

Obdrží:

všichni vedoucí odborů krajského úřadu

 


V souladu s ustanovením § 69 odst. 2 písm. e) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o krajích“), vydávám tuto

 

s m ě r n i c i:

 

 

Čl. I.

Úvodní ustanovení

 

1.      Tato směrnice stanoví závazný postup zaměstnanců Karlovarského kraje zařazených do Krajského úřadu (dále jen „zaměstnanec“) při použití AED.

 

2.      AED – automatický externí defibrilátor se používá k léčbě osob, u nichž dojde k náhlé srdeční zástavě. Lze jej použít pouze u osob, které jsou v bezvědomí, nedýchají normálně a nemají známky krevního oběhu jako je normální dýchání, kašel a pohyb. Přístroj AED analyzuje srdeční rytmus a informuje obsluhu o tom, zda-li zachytil rytmus léčitelný elektrickým výbojem. V případě, že není zachycen srdeční rytmus léčitelný elektrickým výbojem, AED vede zachránce hlasovými pokyny k dalším záchranným krokům.

3.      Zaměstnanec, jemuž je uložena péče o AED, je zodpovědný za jeho umístění v místě, kde je snadno a rychle dostupný.

4.      Vedoucí odboru vnitřních záležitostí Krajského úřadu Karlovarského kraje (dále jen „vedoucí odboru“ a „krajský úřad“) stanoví počet zaměstnanců, jež budou v organizaci určeni pro výcvik v resuscitaci a použití AED a dohlíží na doplnění jejich počtu v případě odchodu některého z nich ze zaměstnaneckého poměru.

5.      Vedoucí odboru zajišťuje spolupráci s dodavatelem AED nebo jinými oprávněnými subjekty na organizaci základního tréninku pro vybrané zaměstnance a opakovacího tréninku vždy po uplynutí jednoho roku od absolvování úvodního tréninku.

6.      Vedoucí odboru zajišťuje informování všech zaměstnanců o existenci programu časné defibrilace při náhlé srdeční zástavě upraveného touto směrnicí (dále jen „program“).

7.      Vedoucí odboru zajišťuje informovanost návštěvníků krajského úřadu o existenci programu.

 

 

Čl. II.

Použití AED

 

  1. AED mohou použít zaměstnanci, kteří byli proškoleni v jeho použití a v provádění resuscitace a to odbornou firmou oprávněnou k provádění takového školení (dále jen „proškolený zaměstnanec“). Pouze v nouzových případech, kdy proškolený zaměstnanec není v místě, může i jiný zaměstnanec použít AED v souladu s níže uvedenými pokyny.

 

  1. AED je možné zapnout a uvést do provozu pouze v indikovaném případě, tj. v rámci záchranné akce pro člověka v bezvědomí. Je zakázáno spouštět AED za účelem demonstrace jeho funkce nebo za jiným než záchranným účelem

 

  1. Po každém spuštění AED do provozu zpracuje vedoucí oddělení hospodářské správy krajského úřadu (dále jen „vedoucí oddělení“) spolu se zaměstnancem, který přístroj použil, protokol o použití. Jeho formulář je v příloze této směrnice. Tento protokol slouží pro národní sběr dat o náhlých srdečních zástavách a úspěšnosti jejich léčby.

 

 

Čl. III.

Postup pří záchraně osoby  postižené ztrátou vědomí, bez pulsu či dýchání

 

  1. Zaměstnanec přítomný u postižené osoby zatřesením s postiženým a hlasitým zvoláním ověří bezvědomí u postiženého.

 

  1. Nereaguje-li postižený, přivolá přítomný zaměstnanec pomoc.

 

  1. Pokud se přítomnému zaměstnanci podaří přivolat pomoc dalších osob, pověří přivolané osoby, ať okamžitě
    1. přivolají Zdravotní záchrannou službu vytočením bezplatného čísla 155 nebo 112
    2. neprodleně zajistí přinesení AED
    3. přivolají proškoleného zaměstnance

 

  1. V případě neúspěchu s přivoláním dalších osob, postupuje přítomný zaměstnanec v souladu s bodem 3 a. - c.

 

  1. Dále přítomný zaměstnanec připraví postiženého na záchranný zásah AED odstraněním oděvu z hrudníku.

 

  1. Bezodkladně po provedení činností dle bodu 3 zahájí přítomný zaměstnanec resuscitaci masáží hrudníku zhruba v místě kde končí hrudní kost (frekvencí 100 stlaků za minutu, hlubokých 4 – 5 cm) a dvěma vdechy vždy po 30ti stlačeních.

 

  1. Není-li ani po přinesení AED přítomný proškolený zaměstnanec, která by mohl pokračovat v záchranných pokusech, přeruší přítomný zaměstnanec resuscitaci, zapne přístroj AED a připevní elektrody k hrudníku pacienta. Od tohoto momentu bude přítomný zaměstnanec veden hlasovými pokyny AED.

 

  1. Pokračujte podle pokynů přístroje až do příchodu profesionální pomoci.

 

 

Čl. IV.

Odpovědnost za naplňování programu na krajském úřadu

 

Osobou odpovědnou za realizaci programu je vedoucí odboru.

 

 

Čl. V.

Uložení AED v objektu a materiální odpovědnost

 

1.      AED je majetkem Karlovarského kraje a je uložen na recepci budovy A a je součástí vybavení budovy. Dohled nad zařízením AED je v kompetenci pracovníků ostrahy. AED si pracovníci ostrahy předávají při předávání služby kontrolou jeho přítomnosti a stavu pohledem přes sklo skříňky.

 

2.      Při přebírání je přebírající povinen zkontrolovat display AED. V případě, že na displayi nesvítí signál OK, je proškolený zaměstnanec povinen v pracovní době neprodleně informovat vedoucího oddělení. Je-li zhasnutí signálu OK zjištěno mimo pracovní dobu nebo v době dočasné pracovní nepřítomnosti vedoucího oddělení, je možno s oznámením vyčkat do jeho příchodu do zaměstnání.

 

3.      Pro manipulaci s přístrojem je třeba odemknout skříňku klíčem, který vyjmete po rozbití sklíčka na krabičce, umístěné na boční straně skříňky.

 

4.      Zhasnutí signálu OK a rozsvícení jiné kontrolky neznamená nefunkčnost přístroje! V případě nutnosti je i v tomto případě použitelný pro zásah.

 

 

Čl. VI.

Závěrečná ustanovení

 

Tato směrnice nabývá účinnosti dne podpisu.

 

Veřejné přílohy – jsou přímo součástí směrnice

 

Příloha č. 1. – Protokol o použití AED

Příloha č. 2. – Seznam proškolených

 

 

 

 

V Karlových Varech dne 18. září 2006

 

 

 

 

 

                                                                                              Ing. Roman Rokůsek

                                                                                              ředitel krajského úřadu